25 godina od prvog Simpozijuma o flori jugoistočne Srbije i susednih regiona


Pre 25 godina, na inicijativu grupe biologa iz Doljevca, Leskovca, Prokuplja i Niša, održan je naučni skup posvećen stogodišnjici od izlaska jednog od kapitalnih dela srpske botanike, „Flore okoline Niša“, autora dr Save Petrovića. Tada je malo ko slutio da će ovaj način okupljanja botaničara Srbije i okolnih zemalja postati jedna od najsvetlijih tradicija srpske botanike kraje prethodnog i početka ovog veka!

Prvi simpozijum o flori jugoistočne Srbije održan je u Nišu krajem maja 1985. godine pod nazivom „Stogodišnjica Flore okoline Niša“ u Nišu u organizaciji Univerziteta i Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

Pet godina kasnije održan je drugi simpozijum, koji tada dobija naziv Simpozijum o flori jugoistočne Srbije i susednih područja, koji se zadržao do danas. Ovaj i naredna dva simpozijuma, u Pirotu i Vranju, organizovao je Tehnološki fakultet u Leskovcu, a od petog, koji je održan u Zaječaru 1997. godine, organizaciju preuzima Biološko društvo Dr Sava Petrović iz Niša. Već tada ovaj simpozijum dobija i svoj popularni naziv Putujući simpozijum botaničara! Slede zatim okupljanja u Sokobanji (2000. godine) i Dimitrovgradu (2002. godine), kada organizaciju skupa preuzima Odsek za biologiju i ekologiju PMF-a u Nišu. Poslednja dva skupa održana su u Nišu na Prirodno-matematičkom fakultetu, čime se prividno učinilo da je "Putujući simpozijum" uplovio u svoju trajnu luku!

Ipak, nemirni duh južnosrpskih botaničara, stalnih putnika ovog neobičnog plovila, podigao je sidro i uputio se u vode Vlasinskog jezera, sa namerom da deseti put okupi botaničare čitavog Balkanskog poluostrva i susednih regiona!

Drage kolege, očekujemo vas na još jednoj zajedničkoj plovidbi!

Vaš Organizacioni odbor SFSES